Wednesday, June 18, 2008

Kematangan??

Kematangan??? Ape tu??

Lately aku banyak jumpe kes org2 prasan yg diorang dah besauw in otherwords,dah matang. Hey just bcos u grew 2 inch taller atau u dah 18 or 21 of age or wutever.... it doesn't necessarily mean kamu dah matang. Kematangan yg selalu parents kitorang mksudkan itu adalah apabila horizon pemikiran atau pandangan kite itu dah luas atau at least mula terbuka. Contohnye mule terbuka dengan cadangan atau idea baru walaupun idea itu brcanggah ngan pndapat sndri.

Mostly orang2 yang perasan nie... diorang slalu kate kite x pham arr.. die nye idop lagi susah,atau die penah rase ape kite rase. Nyampah seyh ayat diorang. Kalo korang dah 'matang' sangat korang xkan brcakap besauw... korang xkan brayat cam org yg kononye tahu sume.There's difference between a wiiise guy and an actually wise(minded) guy. Sepatutnye sbagai org yg 'matang' korang mnasihati cube tolong... bukan cube njuk dri 2 lebeyh bagos n sbab 2 nak tolong.

Kematangan sekarang nie pon kdang2 d salahfahamkan dengan sosial life seseorang.Konon g clubing n all bru 'adult'. Haha.. lawak ape g bwat dosa,mrapu,kuarkn byk duit smata untuk bukan sahaja skadar fun tp gak merosakkan sistem badan.. basically cam mmbyar untuk mmbunuh dri.. baek g tempah keranda tros... dah kate matang kenela pkir ke hadapan.(bengong..)


Kematangan nie obviously bukan dr segi fizikal mahupun pncapaian....
Brgantung pd orang,tapi bg aku kematangan nie mostly merangkumi tahap atau cara pemikiran seseorang. Sama ada die dpat mengembangkan idea atau tidak,sama ada dia dpat menerima idea sin, senang citer,sama ada pemikirannye cukup matang untuk 'think out of the box',and be creative and yet stay rational.... by achieving those then only a person should consider themselve 'matang' if not jangan nak prasan sgt dri tu 'matang'... tak pon keep it 2 urself..!!! Coz you cant fool everybody.

1 comment: