Monday, March 29, 2010

atitud.

apekah itu.
Aku rase, sikap.
Kawan aku kate, 'atitud' arr.. ~,~
Ayah aku kate, 'its how you carry yourself'

So cam lebeh kurang la kan??

Anyways disini, pada hari yang lame sudah, ingin saya berbebel tentang 'atitud' or 'attitude'. Mungkin bende nie cume mengganggu idop aku dan bukan idop korang. Tapi percayalah, tolonglah percaya- hal nie serious! Tak tipu... :D

Aku studi di sebuah institut pengajian, universiti yang namenye diberi adalah UiTMPP. Maka lao ade UiTM it means bumiputera sahaja yang ade didalamnye.... bapak bosan,lagi skali x tipu. Bosan tapi uuuuh.. in a way selamat and x slamat in another kot?? Ape yang aku merapu nie korang tanye? Ia berbalek pada topik yang aku larikan tadi-Atitud.

Aku tatau bagi orsang lain tapi aku x suke atitud-atitud yang kebanyakan manusia di tempat aku belajar nie. So mari mulakan;

Lecturers: Aku tanak comment banyak nak touch sikiiiiit je.
-Thankful di peringkat U nie dah tade tenaga pengajar yang exam oriented- x senonoh gile atitud gitu. I like a few lecturers who are always thinking out of the bos dimana diorang paham bahawa student nie ade life and got stuff to do and that we are rebelious sejak azali lagi. Lecturer yang di maksudkan adalah lecturer-lecturer yang tahu mmilih kata2 bile menegur student mereka- they are profesional NOT emotional; you didn't do my homeworks? 'Curse you!' wut tha heck???? And somehow and agak miracle, mereka actually dapat educate the student and also gain their respect without asking from 'em.

-ade pula bebrape lecturers yang uuuh emotional?? Adee.. tapi cam i'll leave them be, bab kang papehal emosi yang timbul, bahayeeee...

-Ade pula bebrape lecturers yang ajaaaaar je, student paham x paham lantak hang laaaa.... o.O;
*baca, baca,baca* 'Paham?' (x sempat jawab,xtau ape nak jawab) 'Ok. next slide' *baca,baca,baca* sampaaaaila 'Ok class dismiss'.
Bagi student yang x pandai nak survive, ataupun memang malas nak survive-REPEAT

- and rasenye hanya lecturers je la ade yang non-bumiputeras di sini, and i think these people are cool, bab diorang tak kesah mangajar di U yang memang intake nye restrict to bumiputeras only, x brkira ngan ilmu and most of them sangatla cute prangainye my Mandarin Gurus... :D


Student: Mereka ini terdiri dari rakan saya dan juga bukan rakan-rakan saya sendiri
-Besyukur ke hadrat Illahi di peringkat U nie dah tade insan-insan yang idop die purely based on books, hafal je keje, study je, aktiviti lain langsung tak buat(selain mandi n makan la kot? n gi kelas) Kalu ade pun mereka nyorok kat library kot? (dmana saya, ehem ehem sangat x rajen untuk pergi)

-Moving on, ade student tu, slalu nye newbies arr... bajet masuk U baru dapat kebebasan so cam idop nak sosial je keje. gi clubbing arr, stay out, couple macam takkan break up( get a life, nanti ko kawen ngan org laen bai), buku x pernah nak kesah, kelas adalah waktu tido diorang. Patu studies cam ikan sesat kat gurun sahara. Patu, u get the boot.

-Ade lak insan yang gile aktif dalam ko-kurikulum, patu studi pun gile mantap.... memang gile la bai.... dan aku takot ngan orang2 nie... Aaaa...!!! o.O

-Ade yang insan laen, aktif Ko jugak patu studi die cam x brape nak radioaktif arr.. dan selalunye bile result kuar~ Hehehehehehe...

-Ade insan lain nie dan mereka majoriti, idop mereka adalah usaha untuk x ditendang kuar ataupun usaha for dekan, patu life cam outing2 camtu arr... ala camtu2 ar life diorang..... sebenanrnye merekalah manusia yang teramat-amat, tahap mokhsha-nye normal :D

-Ade insan gak, specifically 2: komander dan suksis. adalah insan-insan yang life agak terumbang ambing dengan tanggungjawab n aktiviti unit beruniform masing2 dengan studi mereka dan ife sendiri;
'Jom kuar weekend ni?'
'uuuh.. ade aktiviti arr.'
'Weekend depan?'
'Ade camp.'
'Weekend depan lagi?'
'Ade seminar.'
'Oh ok.' dan sahabat kepada insan handai nie pun berlalu pergi...


PakGuard/ MakGuard: Insan-insan yang hanya akan senyum lao korang bagi salam kat diorang.
-Agak kesian insan2 nie, sebab: saman student benci. X saman x dpat gaji lebeh juga dikatakan x jalankan tugas. So aku xtau sangat ape nak komen. Ia macam consequence idop~
Harimau (pakguard) perlu makan rusa (student) untuk idop, lau rusa x dbham (pakguard x saman sesape), banyak sangat rusa (student liar) nanti ekosistem x stabil(mesti kampus jadi cam wad org gile).
-Muke ketat tu gaya je, jangan ditipu, pdhal dalam hati ade taman :D
-Uhmm.. mengikut report ade jugak yang bukan calang2 orangnye, yang agak 'a pain in the rear' gak arr.. itu adalah pak gurad luar. Oleh sebab aku duk Baiduri aku tatu sangat, nnati aku try carik keterangan lebeh lanjut :D


MakCik/Pakcik Janitor&MAkCik/PAkCik/Kakak/Abang pekedai: Mereka adalah orang luar yang agak x besalah.
-Ade yang friendly dan baek, mereka best. Lagi2 pakcik jual kopok lekor, die suke bagi isi kelapa for free, abb tu kot die murah rezeki.
-Ade gak kekdang yang cam suke wat x layan kat student, aritu aku bagi salam kat makcik janitor tu... die buat muke 'lalalala..' lak kat aku.... badmood kot. ntah la....
-tapi tanpa diorang tak rock sangat la UiTM nie...

NoteToMe: need to focus, my brain is not as focus as it used to be

2 comments:

  1. hahahahah..
    cute doe post nih..
    aku suke2..
    pakcik keropok leko tuh mang baik
    suke bagi lebih..
    ngeee~~~~
    btw ade lg khemah2 jual beli kat kampus??
    rindu kat uitmpp..
    nak baleeeeekkkk~~~~~~

    ReplyDelete
  2. haha... khemah tu dipindah ke foodcourt. diorang renovate....
    pakcik kopok lekor tu owns one of d gerai now...:D

    ReplyDelete