Saturday, April 10, 2010

berdakwah: asal ckup 'dah jalankan tanggungjawab'

Bosan, bosan, bosan dengar ayat2 alasan yang digunakan untuk elakkan diri dari dipersalahkan mahupun untuk mnyedapkan hati sendiri tanpa consulting otak yang di-anugerahkan.... Uweeeekk.. nak muntah... btoool, ta tipu....

Selalu asangat aku dengar kata2 orang yang nak perbaiki orang lain yang rosak... nak berdakwah... aku x membantah hal ni, malah menyokong, sebab yelah nak menuju ke arah kebaikan koooot...

Tapi yang aku x menyokong malah mungkin juga membantah adalah cara-cara yang diorang gune.... i'm serious.... bile nak berdakwah dah pastinye ada cara nye.... jangan nak pikir ikot kepala sendiri arrr.. ko nak berdakwah ngan orang yang dah tentunye bukan cam ko.. SO you HAVE to be open to people laaaa..... bukak perspektif dan otak tu....

Kenape? ini sebabnye, disertakan dengan contohnya skali.. :P

situasi: kaki sosial yang liar
- beliau sudah tentunye hatinye keras- memangla tahu perkara tu salah, tapi hati xde nak terase pun nak ke arah kebaikan, cos baginye tade sebab untuk die berubah. Tolong jangan kate insan2 ni patutnye tahu perkara itu salah; REALITInye ade yang tak tahu, dan ade yang tahu tapi x terlintas pun di hati die....

Dengan menghadapi orang macam nie.... adakah poster that are giving the impression of' "u are wrong!! as in ur guilty" gonna give much effect.. jangan harap arrr... takkan terseru nye hati diorang...

Plus usually org2 nie adalah yang dah dewasa ada otak untuk pikir-untuk membantah, jadi bagi lah reason yang masuk akal. jangan asyik kata-sebab perkara tu salah arr... sebab ingat la setiap perkara yang dibuat mestilah ade sebabnye- jangan sampai orang dapat wrong impression; Islam agama tanpa sebab, because that is NOT TRUE.

SO...bile nak 'berdakwah' (actually more to nasehat), pikirla who is your target 'audience'.. they have their perspective, their own whole different way of thinking.... and yes they can think, not stupid.. :)tolongla jangan nak buat kerja skadar ckup syarat je...

No comments:

Post a Comment