Tuesday, November 20, 2012

Mekdi dan Penceroboh Palestin

NOTE: MEKDI refers to all 'rumoured Israel militant' related companies: Starbucks, Loreal, McD and etc. Why Mekdi? bab itu yang paling mainstream sekarang ni.

Daripada debat boycott, baik debat tentang menyediakan peluang pekerjaan untuk menjana ekonomi untuk tolong negara sendiri dan negara lain sekali.

Sekarang (dari dulu lagi tapi biasalah, setengah orang tu bagai pahat dan penukul- tak intrend, diam lah mereka) Mekdi tutup, maka banyak bakal menganggur, dan ekonomi kita pun akan efek jugak kan. Kita dah dah bersedia ke untuk tu semua. Daripada duk boom bang kat kedai mamak tentang nak boycott or not, baik pegi wat discussion dan perancangan untuk menolong ekonomi Negara. Tak payah pegi jauh la, kawan aku pun asyik berdebat ngan aku tentang boycott and taknak boycott(dah menang perniagaan berjaya pulak memecah belahkan umat Islam kerana pendapat). Come on, aku bukan taknak boycott (walaupun aku jarang beli in the first place), tapi aku nak fikir jangka masa panjang; memang betul kalau everybody in the world boycott Mekdi, eventually diorang akan cripple. Tapi in our (Malaysia) case, Mekdi dah main peranan yang sangat besar, example?:
  1. A recognisable name for tourist to eat: diorang takkan makan kedai2 yang diorang tak kenal
  2. Provide hygienic food: aku pun kalau gi cuti, nak cari kedai yang betul hygienic susah in Malaysia
  3. Sediakan peluang pekerjaan untuk mereka yang tiada pangalaman untuk top management.
  4. The only kedai makan yang bukak time semua rakyat Malaysia nak raya sakan
  5. Provide training and education for employees
  6. Kilang proses diorang juga sediakan peluang pekerjaan.
  7. Kedai makan yang actually ada system- yang apparently non of us have ever learnt from.
  8. and banyak lagi OK

So if diorang actually stop their whole business in Malaysia, just think of theses few things:

  1. Semua pekerja Mekdi- from service up until top management akan menganggur and diorang banyak ok? (sekarang ni pun banyak yang menganggur)
  2. Tourist (local and foreign) akan find Malaysia as a very not conducive country sebab tak boleh provide good hygienic quality food. Macam kalau kita pergi negara lainlah- susahkan nak  carik makan.
  3. With the 2 above effects going on, clearly our economy will be effected. Are we ready for that?

Yes, people akan persoalkan or pertahankan that we will eventually make it through. But my question is, at what cost? How long will it take for us to recover? Heck how long will it take for us to discover  the righ economic formula?  We are pushing them away when we clearly need them for the economy and education sake. The problem in this boycott situation is us: We refuse to learn from others as if we have everything under control when the fact is, we suck, badly. Look at our entertainment industry. look at our education system. Look at our economy. Look at ourselves, what do you see? nothing but just a middle class working people yang akan tak habis-habis cakap cukuplah hidup sederhana- realitinya Negara maju makin maju dan tahap sederhana dah meningkat- your sederhana is actually miskin (sendiri tahu kan taraf hidup makin meningkat), as it is ekonomi dunia memang tak stabil, dan tanpa kestabilan ekonomi, nothing I repeat NOTHING works.


Lastly:
Taktau lah korang sedar atau tak as much as we want to deny it, Israel have penetrated beyond our  brothers and sisters land of Palestine, it has gone to our mind and heart. Sekarang kita semua asyik bertindak tanpa berfikir jauh, hanya fikir jangka masa pendek. Why do I say they play with our brains? They show on movies that boycotts and riots would cripple a company. And we think its a good idea. But is it? Really, does it work? Bringing down a competition is NOT the most effective way of handling problems. Even our prophet Nabi Muhammad S.A.W. did not deal with the disbelievers with blood and war, beliau perang saraf, seeping into their life through kindness and love. And even in wars one way or another the economy played a role. Can we win the war if Mekdi falls and Malaysia lost its economic stability?


Lets learn from them and use it against them....ambil yang baik buang yang buruk kata orang lama-lama.

No comments:

Post a Comment